Renovering av monumentet på Edsvik

Som en del av arbetet med att bevara kulturarvet i Edsvik renoveras minnesstenen Monumentet i Edsvik. Minnesstenen kommer att vara lerinpackad i cirka två veckor under september (2021) innan förgyllning av texten sker.  

Monumentet i slutet av Monumentsallén i Edsvik är över 200 år gammalt, och är beläget i nordvästra hörnet av parken. Det restes i maj 1809 på initiativ av Malla Silfverstolpe Montgomery (1782-1861). Stenkonservator Paterik Stocklassa har arbetat som stenkonservator sedan 1989. Han förklarar processen:

- Först sprutar vi på ett tunt lager av etanol. Sedan använder vi bentonitlera som har en bra förmåga att hålla vatten. Den har konsistens som en tjockare majonnäs, och fäster bra på stenen. Det gör att smuts och lavar mjukas upp. Sedan packar vi in leran och stenen i gladpack och låter verka i cirka två veckor. Sedan, så försiktigt som möjligt, tar vi bort leran och borstar bort lavan och smuts, och rengör stenen ordentligt. Leran går sedan att återanvända flera gånger. Nästa steg är att förgylla texten, på båda sidorna av stenen.

Paterik Stocklassa är medlem av Nordiska Konservatorsförbundet Sverige och Stockholms hantverksförening, och en av Sveriges ca 10 professionella inom yrket.

Minnesstenen uppförd av Malla Silverstolpe
Malla Silfverstolpe Montgomery (1782-1861) växte upp hos sin mormor och morfar i Edsberg, och hon stod sin mormor Magdalena von Mentzer mycket nära. När Mallas mormor gick bort, avled även hennes kusin och nära vän Thure Axel Rudbeck med bara några månaders mellanrum. Att förlora sin mormor och sin kusin tog Malla hårt. Som ett sätt att bearbeta sin sorg gjorde Malla en skiss till en minnessten och hur platsen skulle utformas. Texten lyder:

”Minne av Magdalena Mentzer född d. 26 oktober 1726 död d. 3 februari 1809 och dess sonson Thure Axel Rudbeck född d. 15 februari 1787 död d. 6 september 1808. Åren åtskilde, kärleken och döden förenade.” På baksidan står: ”Broderlig ömhet, rätthet, barnslig tacksamhet, evig saknad. M.S.M.”

Mormor Magdalena dog av hög ålder medan kusinen Thure Axel var löjtnant och på grund av kriget mot Danmark-Norge förlagd till Eda skans i Värmland. Där dog han, som så många andra soldater, av sjukdom.

Bildtext: Paterik Stocklassa, Stenkonservator, lerinpackar minnesstenen Monumentet.

Text & foto: Cecilia Arwin, SKAB.