Vinterfest med slädparti

Vinterfest med slädparti i Edsbergsparken

Flera ekipage väntar på att få köra dig på en slädtur i Edsbergsparken (vid barmak med vagn). Vinterfesten pågår söndagen den 9 februari kl. 13.00 – 16.00 och arrangeras av Sollentuna hembygdsförening i samarbete med Edsvik. Besök även Edsbergs slott som har öppet hus samma tider. Fritt inträde. Välkomna!

Ur boken Edsbergs slott – Sollentunas krona:
Slädpartier genom Sollentuna. När vädret tillåter händer det att Reinhold C.G. Rudbeck tar med sig barnen ut på slädturer runt socknen. Och det är inte vilka slädar som helst man färdas i. Gustaf Rudbeck (1875–1960) skriver: ”Pappa var mycket road av att åka. Vintertiden när det var slädföre hade vi ofte slädpartier med 5 á 6 slädar, däribland tre kappslädar, örnslädar som varit Karl XV:s och som framtill slutade med en skulpterad, förgylld örn, röda kappsläden som påstods varit drottning Kristinas och landskapssläden som var gullackerad med landskap i brunt. Så var de4t parsläden, korgsläden och den lilla gröna släden som en ölänning drog. Jag minns att Holt och jag på ett sådant slädparti åkte i den och att vi den gången till vår stora belåtenhet välte 5 gånger. Ibland gick färden till Turebergs gård, Förbi Knista, bort genom den vackra Hägerstalundsskogen, tillbaka genom denna skog samt under järnvägsbron vid Claesro, förbi Väderholmen och hem. När sjön låg foro vi ibland ut på den och upp vid Sjöberg samt hem över Landsnora kvarn.”